Fear & Greed Index

Hoe werkt de Fear & Greed Index?

Het gedrag van de cryptomarkt is erg emotioneel. Mensen worden hebzuchtig als de markt omhoog gaat wat in FOMO (Fear of missing out) resulteert. Andersom verkopen mensen hun cryptocurrency als een irrationele reactie op een markt die aan het dalen is. Met de Fear & Greed Index proberen wij u te beschermen van emotionele overreactie. Er worden twee aannames gedaan:

  • Extreme angst (fear) is een teken dat investeerders overbezorgd zijn. Dit kan een goed instap moment zijn
  • Wanneer de investeerders te hebzuchtig (greedy) worden is het tijd dat de markt naar beneden corrigeert

Daarom analyseren wij het huidige markt sentiment van Bitcoin en brengen het resultaat in kaart met een simpele 0 tot 100 meter. Nul betekent “Extreme Fear” terwijl honderd “Extreme Greed” betekent. Voor meer informatie klik hier.

Latest Crypto Fear & Greed Index

BTC Dominantie (%)

Wat is Bitcoin Dominance?

Bitcoin is de meest invloedrijke cryptocurrency in de markt. Als Bitcoin te dominant aanwezig is in de markt houdt dit in dat de investeerders niet in andere cryptocurrency investeren. Op dat moment is te verwachten dat de andere cryptocurrency een omlaag gaande trend volgen. Hetzelfde geldt voor het omgekeerde. Als de Bitcoin dominantie omlaag gaat wordt er meer volume in de andere cryptocurrency geïnvesteerd en is het te verwachten dat die koersen omhoog gaan. Om dit bij te houden is een grafiek beschikbaar waar de Bitcoin invloed wordt weergegeven in procenten. De BTC Dominance Chart.

Hiernaast is tijdelijk een voorbeeld weergegeven. Voor de actuele Bitcoin Dominantie Chart klikt u hier.

U.S. Dollar Currency Index

De U.S. Dollar Index (DXY) houdt de sterkte van de U.S. dollar tegenover een aantal andere grote valuta’s in de gaten. De U.S. Dollar Index gaat omhoog als de U.S. dollar in sterkte wint ten opzichte van de andere valuta’s. De volgende valuta’s worden gebruikt om deze te berekenen. De percentages geven aan hoe zwaar de betreffende valuta meeweegt in de berekening.

Euro (EUR) 57.6% 
Japanese yen (JPY) 13.6%
Pound sterling (GBP) 11.9%
Canadian dollar (CAD) 9.1%
Swedish krona (SEK) 4.2%
Swiss franc (CHF) 3.6%

Deze index is van belang omdat de U.S. dollar nog steeds de belangrijkste maatstaf is om de waarde van Bitcoin te bepalen. Als het slecht gaat met de dollar is dat goed nieuws voor cryptocurrency en voor goud. Investeerders willen bij een zwakke dollar (verminderde waarde) geen grote hoeveelheden cash op de rekening hebben staan omdat dit ook minder waard wordt. Deze worden dan elders geïnvesteerd, bijvoorbeeld in Bitcoin. Daarom is de beweging van deze grafiek belangrijk om in de gaten te houden.

Hiernaast is tijdelijk een voorbeeld weergegeven van deze grafiek. Voor de actuele stand klikt u hier.